RÉGEN MINDEN JOBB VOLT?! Avagy mi a baj a modern effektusokkal?

Az utóbbi évek során egyre inkább szitokszó lett a CGI, de miért látjuk egyre rondábbaknak a blockbusterek trükkjeit, miközben a technológia egyre fejlettebb? Ennek járunk utána legújabb fejtágítónkban.
#IGNHungary a világhálón:
• Weboldal: hu.ign.com/
• Webshop: ignshop.hu
• Facebook: IGNHungary
• Instagram: ign_hungary

Megjegyzés

 1. IGN Hungary

  IGN Hungary14 napja

  Srácok, látjuk, sokan fennakadtatok a CGI szó kiejtésén, de mivel a rövidített forma része lett a magyar köznyelvnek, ezért a magyar ABC szerint kell kiejteni - csak úgy, mint pl. a "PC"-t.

 2. Mofeta

  Mofeta8 napja

  @gallzoltangy Én csak bemásoltam a szabályt, én is inkább az angolt preferálom, ha angol a rövidítés. Vannak magyar mozaikszavak, BKV, MÁV, ELTE etc, azokat ejtsük magyarul, az idegen nyelvűt meg az adott eredeti nyelven, mert úgy találták ki, úgy hangzik jól és helyesen szerintem.

 3. gallzoltangy

  gallzoltangy8 napja

  @Mofeta Én még az életben nem hallottam, hogy az IBM-et valaki "íbéem"-nek mondja :'-D . Főiskolán szerintem haza is küldtek volna gazdmatekról ha a GDP-t "gédépének" mondom. Szóval szerintem ez továbbra is egy "szabályozhatatlan" része a nyelvnek, mert kiejthetőségi és hangzási alapon terjednek el ezek a rövidítések. Informatikai vonalon pedig szerintem nem is jó, ha magyarosítunk, mert az informatika nyelve az angol, az viszont legalább mindenhol ugyanaz... De tökéletes példa ennek a csatornának a neve is, akkor most "ígéen" vagy "ájdzsíen"?

 4. gallzoltangy

  gallzoltangy8 napja

  Igen, vannak szavak, rövidítések, amik beépültek a Magyar nyelvbe, de a CGI még nem az. A PC azért nem jó példa, mert bár a Magyar nyelvbe úgy épült be, hogy "pécé", ha angolul ejtenénk, az ma már egész más jelentéssel bír ("píszí" - politically correct / magyarul politikai korrektség). Alapvetően szerintem ezek a rövidítések kiejtés szerint mindig úgy terjednek el, ahogy kényelmesebb kimondani, esetleg hogy nem hangzik hülyén. A "cégéí" hülyén is hangzik, plusz nekem például könnyebb kimondani, hogy "szídzsíáj".

 5. András .Belanka

  András .Belanka10 napja

  Akkor Ti meg IGéeN vagytok? :D Egyébként szerintem jó kis anyag volt! ;)

 6. # slonenya

  # slonenya13 napja

  Huba012 [The Cancer-Guy] Adom✌🏽 a vita elkerülésének érdekében pedig csak egy sima “bocs,ezt most elbasztuk,legközelebb másképp csináljuk” mondat is elég lett volna a szerkesztőség részéről.

 7. Kawasaki Hiroshi

  Kawasaki Hiroshi4 napja

  Lehet már sikerült kimondani, megteszem én is. A legnagyobb érv a kiejtésetek ellen, hogy undorítóan hangzik. Pont. Magyarnak borzalmas, angolnak méginkább. Halkan jegyzem meg, hogy a Gemini man is [dzsemini man] (tessék meghallgatni Willt). A [teknológia] is kifejezetten érdekes, újszerű ejtés a videóban. Egy szó mint száz, itthon baromi királyul tudunk angol kifejezésekkel játszani, meg úgy ejteni ahogy akarjuk. Egyetelen MTA-nk meg ahelyett hogy erre hozna szabályozást, inkább közhasználati szavakat irogat át.

 8. Rolika Iván

  Rolika Iván7 napja

  Azt úgy ejtik, hogy szídzsíáj

 9. Tom Denem

  Tom Denem8 napja

  Össze ne fossátok már magatokat azon hogy van kiejtve a CGI

 10. P4TRICCS

  P4TRICCS8 napja

  Szerintem bevérzett a fülem...

 11. Darth Light

  Darth Light8 napja

  Érdekes hogy te ,,cégéi”-nek mondod míg mások ,,szídzsíáj”

 12. Ármin Rostás

  Ármin Rostás9 napja

  Kár volt a skorpió királyt kihagyni (The Rock) mert az tényleg borzalmas. És ne cégéínek mondd hanem szídzsíájnak a CGI-t!

 13. Nyolcadik Utas

  Nyolcadik Utas10 napja

  Í gé en hungari

 14. D. ANDI

  D. ANDI10 napja

  Mid kettő jó. Meg kéne találi a középutat. Hogy legenis benne, de ne sok mégis irtó jó!

 15. driftyy91

  driftyy9110 napja

  Láttunk már felhőkarcolót cgi nélkül összedőlni

 16. Máté Borbély

  Máté Borbély11 napja

  Egyszerűen csak Hollywood felejtett el történetet mesélni, és az évről évre növekvő mű-polygonoktól várják az extra bevételt. A baj az, hogyha ez nem következik be, akkor a nézők irreleváns igényeit hozzák fel mentségül ahelyett hogy magukba néznének. Példa: Star Wars, '77-ben, amikor Alec Guinness átadta Mark-nak a fénykardot, a monológjával egyszerre vezetett be új fogalmat, teremtett feszültséget és a CGI-től leesett az emberek álla. A második trilógiában rá tudtak tenni egy lapáttal a kétirányú, ferde-fogantyús vagy darabszámában több fénykardal. Viszont a történeti elemét akkor már elvesztette. A harmadik trilógiában már csak elénk dobtak egy 3 irányú fénykardot és nem értik, hogy miért nézünk bután és hiányérzettel a CGI-ra...

 17. Bendeguz 164

  Bendeguz 16411 napja

  Pár Retroshock epizódot nézz meg és akkor annak is fogsz örülni hogy egy film színes

 18. NoobDog02

  NoobDog0211 napja

  It’s evolving, just backwards!

 19. Dean Winchester

  Dean Winchester11 napja

  Hát nekem tetszik a narrátor, szerintem cuki a hangja

 20. Zoltán Kóbor

  Zoltán Kóbor11 napja

  Miért nem lehet csak élvezni a filmeket? Miért kell mindig mindenben a hibákat keresni? Aki ezért megy moziba .... azzal komoly gondok vannak.

 21. Gyula Bene

  Gyula Bene11 napja

  A probléma azzal van, hogy a legtöbb CGI mozi mögött nincs semmi tartalom. Ezért tűnik fel az embereknek, mert nincs valódi kidolgozott kreatív sztori ami lekötné a nézők figyelmét. A cgi eszköz és nem cél....

 22. M I C

  M I C12 napja

  Nem volt benne "CéGéi" az szépvolt...

 23. Péter Berecz

  Péter Berecz12 napja

  A kérdést sem értem, ezzel valami baja van valakinek, valakiknek??? A CGI-vel csak akkor van baj ha rendkívül gagyi hatást kelt, amúgy mi baj lenne vele és a használatával ez ma már teljesen normális szerintem.

 24. Tibor

  Tibor12 napja

  Nem akkor van a gond a CGI-vel amikor csinálnak egy filmek amibe megkell oldani pár jelenetet CGI-vel, hanem amikor a CGI-hoz csinálnak egy filmet. Lásd a "látvány filmeket".

 25. Dávid Kiss

  Dávid Kiss12 napja

  1:35 Kedves Ditke! Nem a reklám miatt, de többek között a Retroshock csatorna nagyon stílusosan és viccesen vesézi ki a retro sci-fiket és egyéb alkotásokat!!

 26. István Székely

  István Székely13 napja

  Szerintem ha minimálisan lenne használva a CGI akkor nem lenne probléma!!!!! Csak CGI nélkül a színészeknek is élvezetesebb lenne a forgatás mert így több élményben lenne részük :D meg ad nekik egy kihívást

 27. István Szécsényi

  István Szécsényi13 napja

  Én azt vettem észre, hogy nagyon sok múlik az operatőri munkán is. Ugyanis full cgi jeleneteknél a kameramozgás is virtuális. Egy fejmagasságban remegő kézzel tartott kamera néha sokkal hatásosabb tud lenni mint egy tripla rittbergerrel leszúrt dubla lutz egy hadsereg alien hónalja meg lába között átsuhanva. Valamint a fényelés is sokat számít. A Jurassic parkban még voltak már már szinte besült vagy kiégett jelenetek (persze ez túlzás erre régen is odafigyeltek), és a cgi-t is igazították hozzá, míg manapság minden full HDR. Egyszerű hasonlattal élve ugyanúgy torzul a valóság mint ahogy az Instán is tapasztalhatjuk.

 28. István Antal

  István Antal13 napja

  Sztem egy függetlenség napja első része sokkal jobb a szemnek mint a 2 pedig éppen a második résznek kellene látványosabbnak lenni...

 29. EduSenPai

  EduSenPai13 napja

  Nincsen baj a CGI-vel csak, ne csináljanak már olyan filmet amibe nincsen semmi emberi csak CGI karakterek (khm,, marvel karakterek 2/3-a) A Mad Max-ben érthető. Kaszkadőrök elvégezték a mutatványt , és a biztosító köteleket ki vették CGI-al. Erre, és ilyenekre kellene használni nem az egész filmet CGI-ban csinálni... Megnéztem a Fekete Párducból a filmvégén a verekedős jelenetet hát gusztustalanul néz ki. Miért nem csinálták meg valódi jelmeznek. Miért kellett CGi moslékot csinálni...

 30. szkcs

  szkcs13 napja

  amúgy egy 10 éves kislány a narrátor ? xD

 31. Dzsóker a Joker

  Dzsóker a Joker12 napja

  Ez van.

 32. szkcs

  szkcs12 napja

  @Dzsóker a Joker aha, nem gondoltam hogy 12 éveseket alkalmaznak az IGN-nél

 33. Dzsóker a Joker

  Dzsóker a Joker12 napja

  Hát nem... Ő 12 éves és van valami gond? :)

 34. Csávesz Csöves

  Csávesz Csöves13 napja

  Túl sok a szídzsíály

 35. zom i

  zom i13 napja

  Én nem zért járok moziba hogy tudjam kritizálni az adott filmet és szerintem most a legjabb a film ipar

 36. Kocka gyerek

  Kocka gyerek13 napja

  A cgi jó. Jól megcsinálják.

 37. XATAGE0779

  XATAGE077913 napja

  Fúj, de rossz is volt az Igazság Ligája... Úgy komplett az egész.

 38. OBANOS

  OBANOS13 napja

  Miért nem angolosan mondjátok a CGI-t? Szerintem fülsértő!

 39. Kupas Milan

  Kupas Milan13 napja

  Igaz

 40. Kuroashi no Sanji

  Kuroashi no Sanji13 napja

  Nyilván sok olyan dolog van, amihez elengedhetetlen a CGI, de számomra a legfeltűnőbb a Gyűrűk ura és a Hobbit közötti különbségek voltak az orkokkal kapcsolatban, a Hobbitnál csöpögött az egész a CGI-tól, a gyűrűk urában a smink és jelmezek, sokkal élethűbbre varázsolták a dögöket.

 41. Antal Páger

  Antal Páger13 napja

  Vagy csak szimplán szar filmek vannak...

 42. Dávid Juhász

  Dávid Juhász13 napja

  Hogy mi a baj CGI-al? Az, hogy akkor is használják amikor nem lenne rá szükség, mert meg lehetne oldani másképpen is, csak az valószínű macerásabb mint egy CGI.

 43. erpeti82

  erpeti8213 napja

  Sajnos mostanában sok rendező úgy gondolja, h elég a filmbe a CGI látvány és az majd helyettesíti a történetet és a mondanivalót. Pedig mennyire nem....

 44. Botond Mózes

  Botond Mózes13 napja

  Szerintem, ha egyszer is használják a vizuális efekteket akkor már az egyész filmben használják azt is .

 45. István Köbli

  István Köbli14 napja

  Praktikus effektek. Amiről megfeledkeztek. hu-gos.info/video/etinhIjNoq3WiWA.html

 46. István Köbli

  István Köbli14 napja

  A vicc az egészben, hogy mondjuk a hobbit vagy a starwars prequel trilógiát alig említik, ha cgi-ról van szó. Pedig mint két trilógia akkora minőséget, és technikai fejlődést hozott a vizuális effektus iparban, mint nagyon kevesek. Csak hát ugye ha néhány effektnél kilóg a lóláb, akkor a hangos kisebbség máris vért követel. És az a elképesztő munka amit letettek az asztalra, máris feledésbe merül. Vagy ami még rosszabb, mint negatív példa marad fent. Ja és ha már a praktikus effektekről van szó, csak finoman jelezném, hogy mondjuk a prequel trilógiában volt a filmkészítés történelmében a valaha elkészült legtöbb makett! A baljós árnyakban effektíve annyi, mint az eredeti trilógia mind három részében együttvéve! hu-gos.info/video/etinhIjNoq3WiWA.html De hát ugye a szakértő fikagépek, akik praktikus effektekért sírnak, simán rossz cgi-nak mondják, a makett effektet is. Bizonyítván hogy mekkora idióták😁

 47. Nagy Zoltan

  Nagy Zoltan14 napja

  Nezni kell a filmeket es nem g.cizni!okoskodni mindenki tud de semmit nem tudnak megvalositani

 48. lab22johnny

  lab22johnny14 napja

  A District 9 (2009) zseniális volt szerintem. Ahogy a Starship Troopers pókszerű lényei is a mai napig perfectek (1997 !) Van/volt ahol tudják/tudták használni, dacára az évszámok adta technológiai korlátoknak.. Mondom ezt úgy hogy ezek ma 4K-ban is baromi szépek és hitelesek.

 49. Zoltán Jezsik

  Zoltán Jezsik14 napja

  Aki ellenzi a CGI-t és a hozzá hasonló fejlesztéseket bármilyen téren, az olyan olyan ,mint az első autók idején az autót ellenző... hátráltatja a fejlődést.

 50. Kovács Zsigmond

  Kovács Zsigmond14 napja

  CGI szarjon éces sünt!!! Na de viccen kívül.Borzalmasan túl van tolva.Elvan nagyolva.Össze van csapva.Mára már kezd átalakulni a célközönség.Legyen minél több!Legyen nagyobb!Robbanjon föl még a rabok fasza is!Ne kelljen rajta gondolkodni!Legyen fontosabb a látvány mint az elmesélt történet! Áh....EL van ez baszva de rendesen.

 51. Merse Jakab

  Merse Jakab14 napja

  Én ugy vagyok az efektekel hogy a star wars bol a régi részek efektusai jobban tetszenek mint az újabbaké. De például a boszuálok efektusai nagyon tetszenek

 52. Róbert Dankó

  Róbert Dankó14 napja

  Remekül összeszedett videó lett! Gratula! Én azok táborát erősítem, akik szerint ma túlzásba viszik (minőségtől függetlenül) A CGI-t! (Meg azokét, akik szerint régen minden jobb volt.) :-)

 53. Zoltán Pádár

  Zoltán Pádár14 napja

  Én szeretem a régi akció filmeket mert ami ott fel robbant az tényleg fel robbant mostanra meg már mindent CGI-vel oldanak meg :/

 54. Yo universe

  Yo universe14 napja

  Minél jobbak az effektek annál jobban hasonlítjuk a valósághoz és annál feltűnőbb a különbség

 55. Sem Senki

  Sem Senki14 napja

  Imadom, hogy egybol a Marvel filmeket szidjak sokan. Mi a fene baja van veluk az embereknek? Bakker ha nem tetszik nem kell nezni. En se nezek szappanoperakat, de nem fikazom oket. Emberek millioinak az a szorakozas.

 56. Sem Senki

  Sem Senki14 napja

  Annyira de annyira jó úgy filmet nézni, hogy pont magasról teszek rá, ha néha nem tökéletes a CGI :D engem sokkal jobban zavar pl az, hogy ha 3Dben nézek egy filmet, akkor a hatalmas dolgok , pl egy város messziről, úgy néznek ki, mint a makettek :D

 57. wipeoutpep

  wipeoutpep14 napja

  A CGI-vel bármit meg lehet csinálni , a legpazarabb kivitelezésben. Kizárólag idő , pénz , és művészi munka kell hozzá. Fejleszteni kell a technikát , és tudni kell jól alkalmazni.

 58. János Bakucz

  János Bakucz14 napja

  Az egyen sújt kéne meg találni nem minden épületnek kéne annak lennie meg nem minden jelmeznek. A régi filmek azért jobbak mert gondolkozni kell vajon, hogy készítették el ma már csak annyi kell tudni CGI.

 59. oroszist

  oroszist14 napja

  Én személy szerint inkább egy játék cutscene - jére emlékeztet mint filmre. Hiányzik a sztori, a szereplők, cselekmény.Nem azért akarok be ülni a moziba hogy kit kell megagyalni hanem milyen problémával kell szembenézniük és meg oldaniuk.

 60. Bercel Kollarik

  Bercel Kollarik14 napja

  Srácok az elején amiben a holdon lövöldöztek melyik film volt?

 61. Bercel Kollarik

  Bercel Kollarik14 napja

  @matyi garas kösz akkor nem nézem meg

 62. matyi garas

  matyi garas14 napja

  Ad astra, az idei év egyik legrosszabb filmje

 63. lekvár buksi

  lekvár buksi14 napja

  a szuperhosos filmek mind cgi szarok, NEM MIND

 64. Nagy Tibor

  Nagy Tibor14 napja

  Mi az, hogy nem léteznek űrlények? :O

 65. Olivér Liszkai

  Olivér Liszkai14 napja

  Ivós játék a cégéi-re?

 66. Transformers HUNiverse

  Transformers HUNiverse14 napja

  A cégéí szükséges dolog manapság. De most komolyan. Készíts egy Transformers filmet cégéí nélkül.

 67. Viktor Merle

  Viktor Merle12 napja

  Mondjuk nem omlik össze a társadalom transformers film nélkül...

 68. Ádám Gacsó

  Ádám Gacsó13 napja

  stop motion, játékfigurákkal :D

 69. Barnabás Daczi

  Barnabás Daczi14 napja

  Nekem tetszenek CGI ik.

 70. balugabi

  balugabi14 napja

  nekem erről a videóról a mandalorian jutott eszembe, SPOILER: aki még nem látta a sorozatot, a bébit CGI-vel akarták megoldani, és valszeg nem lett volna olyan aranyos, mint bábúként. Szerintem a cukiságához hozzátartozik, hogy báb mivolta miatt lassú és korlátozott mozgása van.

 71. Tokahontas57

  Tokahontas5714 napja

  De miért cé gé i (Szídzíáj)

 72. Ádám Varga

  Ádám Varga13 napja

  A Dzs-t nem úgy írják...

 73. Barogu Mate

  Barogu Mate14 napja

  Én nem azért nem szeretem a CGI mert az alkotók nem tudják kihasználni a CGI adta lehetőségeket hanem mert szerintem meg sem próbálják... én úgy látom rengeteg esetben a CGI-ra mint egy kis kapura tekintenek amivel megúszhatják a munkát és nem alkotás céljából állnak neki a CGI használatának, pedig néha én is látok olyan gyönyörű CGI munkákat, hogy le esik az állam szóval szerintem alapjáraton a CGI nem lenne rossz dolog csak végre nem a munka megúszására kellene használni hanem a filmek,sorozatok,rajzfilmek szerves részévé tenni és akkor talán már is nem lenne annyira zavaró...