A Progresszor videócsatorna interjúja Puzsérral gyermekkorról, felnőttségről, hitről és válságról

Az eredeti videó a Progresszor csatornán itt található:: hu-gos.info/video/npSMnoyZnqiXqpc.html
SoundCloud: soundcloud.com/puzserrobert-862593617/tracks
-------------------------
Spotify: open.spotify.com/show/1A8O7FLdkqhNRvegX3mkvn
-------------------------
iTunes: podcasts.apple.com/hu/podcast/puzs%C3%A9r-r%C3%B3bert/id1458974353

Megjegyzés

 1. Levente Lantai

  Levente Lantai2 napja

  ez kvázi egy kvázi ilyen kellemetlen ilyen.. kvázi beszélgetés ahol kvázi túllett használva a kvázi kifejezezés. (értettem a mondanivalóját, a legtöbb helyen egyet is értek, a srác is tök értelmes meg jól lát, csak egy kicsit sok volt a kvázi :D)

 2. István Farkas

  István FarkasHónapja

  Ez jó volt örülok h ezeket mondtad,en is ezeket gondolom kb es mar ketelkedtem olykor abban hogy helyénvaló ..🆓

 3. kaboca56

  kaboca56Hónapja

  Még kérek!

 4. Szky Name

  Szky NameHónapja

  Robi, nem olvastad véletlenül Echart Tolle-től az új föld című könyvet? :D Mert én nem olyan rég kezdtem el olvasni, és tök sok (főleg itt elhangzott) gondolatod köszön vissza benne🤔

 5. Para Dicsom

  Para DicsomHónapja

  Azért fárasztó, mert folyton túlmagyarázza a mondandóját. Tök érthető, de még háromszor elismétli más szavakkal. Minek? Szereti a saját dumáját hallgatni?

 6. Andreas Reisinger

  Andreas ReisingerHónapja

  Jó beszélgetés! Gratulálok! Viszont ez az optimum dolog amivel Robi jön mindig nem jó. Mennyi az optimális? 5 milliárd, 30 milliárd ember? Meg mindig azzal jösz hogy az emberek egyenlőek. Ez sem tartható 1 percig sem ...

 7. MORDIZOMADTA PONT

  MORDIZOMADTA PONTHónapja

  13:32 a szellem nem kiszaladt, hanem kiűzték a humanista gecik

 8. Kálmán Vásárhelyi

  Kálmán VásárhelyiHónapja

  Figyelemmel kísérem Robert munkásságát, ez az egyik legjobb...összeszedett, letisztult...baráti körömben is ajánlom

 9. Terminátor1978

  Terminátor1978Hónapja

  Robi egy önkényes mérvadóban fikázta vagy kritikával illette azokat akik gyermeknek hívják a gyereket, most már ő is így hívja :D

 10. IP Haver

  IP HaverHónapja

  Ez mind szép és jó, teljesen egyetértek Robi szavaival. De én megkérdeztem volna tőle, hogy Ő mit tesz, illetve mit nem tesz? Azon kívül, hogy beszél róla. Ő is a fogyasztói társadalom része és ez tök jó, hogy beszél róla, de hol a gyakorlati ellenpélda? Számomra ez olyan, mint a húsevő Dalai Láma.

 11. Sir Galahard

  Sir GalahardHónapja

  Kiváncsi lennék, hogy mit gondol Robi a gazdaság virtualizációjáról, vagyis ahol a gazdasági javak megtermelése és a gazdasági növekedés már nem a korlátos fizikai térben hanem a virtuális tèrben történik. Vajon ez lenne az a jövö, vagyis a virtuális javak fogyasztásának növelése, valamint a fizikai javak fogyasztásának csökkentése amely elvezet a fenntartható növekedéshez?

 12. Janos Varga

  Janos VargaHónapja

  Kíváncsi volnék egy beszívott Puzsér monológjára...

 13. Hanna Pere

  Hanna PereHónapja

  Ez egy nagyon jó beszélgetés lett! Mindig elcsodálkozom, hogy Robi milyen egybefüggően tud kulturáltan és értelmesen beszélni: mindig arra számítok, hogy a mondat végére biztos majd belekeveredik a mondandójába, de hát...soha 😊 Ennek az egészenek nagyon mély és tanulságos tartalma lett! Köszönöm!

 14. Tamás Harsányi

  Tamás HarsányiHónapja

  Mi az, hogy "mi"? Mi ez a királyi többes? Kikérem magamnak, hogy a fogyasztói társadalom passzív zombijaihoz hasonlítsanak, mert egész életemben szartam a konzumközpontiságra. A reklámok által sugallt művilágotokat leköpöm, az életem minőségét egyvalaki tartja kezében: én, mint megismerő szubjektum. És nem tartom magam a konzumipar kiszolgálójának, hanem ellenségének. 30 éve a belvárosban sétálok, tiszta levegő helyett szívom az antiszociális, ingyenélő férgese által ontott húgygőzt, a Sétáló Budapest életérzését tehát maximálisan megvalósítottam. Egyébként az asztalon mit keres a Coca Cola üveg? Az nem zavar, hogy ez a cég a helyi közösségek, mezőgazdasági területek vízkészletét maximálisan kiszipolyozza?

 15. Bence Hordos

  Bence HordosHónapja

  31:00 A család archetipikus szerepe szerint azért a biztonság hangsúlyosabb, mint a szabadság. Az egyén számára valóban egyensúly szükséges, a két mérlegserpenyő közt, de a család csak az egyik serpenyőt jelenti: a biztonságot, ami így kötöttségekkel jár. A szabadság emberi kapcsolatainkban mondjuk a barátok. 15/f

 16. Gábor Csonka

  Gábor CsonkaHónapja

  Képben van a srác, jó ezt látni.

 17. Barnabás Kiss

  Barnabás KissHónapja

  Fogyassz, herdálj, szenvedj! Vagy hát mégsem volt minden téren olyan ördögi az a szocializmus?

 18. Olivér Kovács

  Olivér KovácsHónapja

  Robi, ahogy a vegen megfogalmaztad a gondolataidat a spiritualitassal kapcsolatban, kereszteny szemszogbol, az elkepeszto! En szerencses ember vagyok, mert ismerem a "szent lelket", de ezt igy leirni, kereszteny gondolkodasmoddal, meg sose hallottam, es nagyon betalalt. Milyen erdekes, hogy ugyanazt az egyet, a meg nem nevezhetot, amirol szol minden vallas, hanyfele szemszogbol meg lehet ismerni. Es igen, en is ugy gondolom, hogy az emberisegnek ez az egy utja van a jovobe, semmi mas!

 19. Morelli Rocco

  Morelli RoccoHónapja

  Ki ez a sràc aki felteszi a kérdéseket?

 20. gaal botond

  gaal botondHónapja

  Boldog István Dávid, a progresszor HU-gos csatorna vezetője.

 21. MrKunBela

  MrKunBelaHónapja

  Soros tanítványa

 22. Istvan Zsolt Szpaszov

  Istvan Zsolt SzpaszovHónapja

  “Jézus Krisztusból nem születik teleshop” gigalike!

 23. Antiszociális Gumimaci

  Antiszociális GumimaciHónapja

  Na jó.... De Újpestről még szó sem volt!

 24. Weiss Ben

  Weiss BenHónapja

  Heló Robi! Szépen formálódik A KÖNYV. De párszor még át lesz írva. Itt van például a kóla. Nem erkölcsileg, nem vegyileg, de még nem is élettanilag. Hanem létezésileg mondom. Ahhoz, hogy ott legyen az 'asztalon', kell pár dolog. Ez a kólánál nagyobb dolgokra is igaz. És nem csak dolgokra. Szóltam, haleluja.

 25. JP0 0

  JP0 0Hónapja

  Na ezt figyeljétek: Puzsér-Csernus-Molnár F. Árpád vita, eszmecsere, filozofálás a körülvevő világ folyamatairól.

 26. dUbDoGSteP

  dUbDoGStePHónapja

  Teljes mértékben 1et értek, az emberiség nagyon távol van a felnövéstől, az"emberré válástól" spirituális, Krisztusi értelemben =( Mindenki csutka érzelmi függő és a valóságot az érzelmi függőségi szűrőin keresztül mindig a függőség kielégítése szerint állítja be.

 27. JP0 0

  JP0 0Hónapja

  A 15-ik percnél járok, magával ragadó és gondolatébresztő az eszmefuttatás. Valahogy nagyon úgy érzem, hogy tökéletesen passzolna az emberiség katasztrofájának témájához a pornó megjelenése és eluralkodása, a pornóipar, technológiai téren is robbanás szerű fejlődése, növekvése, a közösségi média hasonlóan.

 28. Iván Guth

  Iván GuthHónapja

  Senki nem mer belegondolni, h mi van, ha az embernek, mint organizmusnak az a sorsa, h kipusztuljon, elpusztítsa magát, tegyen is bármit ellene? Nem tudhatjuk, nem történt még velünk ilyen - legalább is így véljük. Csak ezt nem könnyű elfogadni.

 29. Szabi Csapi

  Szabi CsapiHónapja

  Jól beszélsz Robi.

 30. János Kovács

  János KovácsHónapja

  Kedvellek Robi, mert sok értelmes, hasznos dolgot feszegetsz, miken jó lenne, ha elgondolkodnánk és megértenénk.A baj az, hogy kikhez szólsz, avagy szólnál nehezen értelmezik.Tudod olyan visszataszító az felőled, hogy egyszer támadod a "kultúrpolitikát", de másfelől a megélhetésed lényegét az ízlés "rombolás" biztosítja.Valahol a gyermekkorod sértettsége tükröződik vissza, hogy nem nézel bele a kamerába, mikor beszélgetsz valakivel, mint most is.Semmi baj, de a való igazságaid értékét veszítik így.Olyan kezdesz lenni, mint aki visszaél az emberek hitébe vett hitével.Csodálatos dolog, hogy esetlegesen tanultál szüleid kapcsolatán és a gyerekkorodon keresztül, de ne feledd az mind csak reád vonatkozik.Gondolkozz.

 31. Emese Jung

  Emese JungHónapja

  Szerintem az, hogy valaki nem néz a kamerába, mindössze azt jelenti: önmagába néz, önmagáról vall. Figyeld csak meg te is önmagadat: ha valakivel nagyon mélyen, őszintén beszélgetsz, nem nézel folyamatosan a másik szemébe, mert közben befele reflektálsz. Ilyen a viselkedésünk, amikor legbensőbb dolgainkról, gondolatainkról vallunk. Néha "kipillantunk", de utána újra fókusz nélkülivé válik a tekintetünk. Puzsérnak a metakommunikációja jelzi talán legpontosabban: egy őszinte, autentikus ember beszél hozzánk.

 32. Deotex

  DeotexHónapja

  Hogyan lépjen át a nyugati ember egy olyan világba, ahol a pénzen nem kapható dolgok képzeik a célokat, ha a rendszerből hiányzik a természetfeletti? Nincs élő istenkép? Ha a modern ember úgy él, hogy mindez képzelet, nem valós? A puszta anyagból nem következik semmi, amiért értelme lenne élni. A képzelet dolgai pedig nem válnak valósággá csak azért, mert nagyon el akarjuk hinni azokat. Az, hogy a gyerekeinknek vigyázunk a bolygóra, kevés. Kell az egyénileg átélhető, önzés gyökerű önzetlenség. Az önzést kitépni a genetikai kódból ugyanis nem tudod.

 33. A menekülő ember

  A menekülő ember2 hónapja

  Mad Max🙌V8

 34. Marton Szucs

  Marton Szucs2 hónapja

  tehát nem a fejlődés a lényeg, hanem, hogy mindenki legyen boldog azt kész? :) érdekes egy világlátás.. le a fejlődéssel, le a fejlesztésekkel, vissza a barlangba filozofálni. Kiváncsi vagyok a nagy fejlődés és technikai innováció helyett a barlangban 10 fokban, a saját mocskában is ilyen vidáman menne a tech sector innovátorainak ekézése.

 35. Attila Földvári

  Attila Földvári2 hónapja

  Utálok ilyesmibe belekötni, de nem értem Robinál ezt a coca-cola dolgot, már nem először látni vele. Ő maga is szokta használni negatív példaként a céget több dologra is, de jelen esetben a hulladékhegyek, szemétországok és a reklámok fejtegetésénél különösen bántó volt látni. (Ráadásul saját bevallása szerint még a koffein sem tesz jót neki.) Sokkal jobban illett volna a helyhez amúgy is, ha a Klimt két oldalára leraktok 1-1 üveg whiskyt, a harmadikat meg az asztalra...

 36. Weiss Ben

  Weiss BenHónapja

  A Coca-Colával önző nézőpontból nem csak erkölcsi problémák adódnak. A cukros kólában elsősorban a cukor a gond (ami nem cukor...), a diétásakban pedig a vegyész-álma édesítőszerek (amik nem is tudjátok, hol okoznak ezt-azt...). A posztmodernben egyébként minden igaz, az is, hogy a kóla az 'asztalon' van (és lassan fogyogat...).

 37. Tamás Budavári

  Tamás Budavári2 hónapja

  Nem hiszem, hogy túl sok hites hallgatja Puzsért, én kivétel vagyok. 30 éve vagyok a Hit Gyülekezete tagja, s bár tudom, hogy Puzsérnak gyalázatos véleménye van a HGy-ről (amit gyalázatosan is közöl időnként), ennek ellenére gyakran meghallgatom, sok dologban egyet is értek (iszlám, feminizmus, teljesítménynélküliség…). Úgy látom, elég komoly ez a videó, ezért gondoltam, leírom a véleményemet. Amikor Robi a HGy gyümölcseiről beszél, azt állítja, hogy üzleti úton szerzett profit a gyülekezet tevékenységének gyümölcse. A gyülekezet tagjai között a válások aránya messze a „világi” arány alatt van. A hitét komolyan gondoló hites fiatalok körében a drogfogyasztás, alkohol és cigaretta használat sokkal alacsonyabb a nem hívőkhöz viszonyítva. A gyülekezet által alapított oktatási intézményekben a fiatalok magaviselete, a deviancia mértéke sokkal alacsonyabb az állami iskolákhoz képest. A hitüket komolyan megélők ezrei számolnak be arról, hogy a gyülekezet és Németh Sándor tevékenysége építőleg hat a hívő életükre. Ezek miért nem tekinthetők gyümölcsöknek? Ezekről miért nem beszél Robi? Rengeteg hívőt, házaspárt, családot ismerek, akiknek az életében látom a Bibliai elveket a gyakorlatban működni. Hogyan lehetséges ez mégis ha az egész HGy rossz a teleshop/profit miatt? A HGy bizonyos tevékenységei termelnek profitot, de maga a gyülekezet nem profitszerzés miatt jött létre. Nem gondolom, hogy a teleshop-marketing a gyülekezet vezetőinek ízlése szerint való, de mivel az atv kereskedelmi csatorna, profitorientált. De a HGy nem egyenlő az atv-vel, más tulajdonosok, más szempontok is vannak. A gyülekezetnek azért fontos a csatorna résztulajdonlása, hogy azon keresztül vallási műsorokat sugározhasson olyan műsoridőben, amit máshol esélye se lenne megkapni. Nincs olyan egyház, soha nem is volt, aminek ne lennének kiadásai és bevételei. Egyetlen szervezet se működhet anyagiak nélkül. Erről persze azt gondol mindenki, amit akar, de a tény tény marad, Krisztust meg lehet találni a HGy-ben.

 38. Adrian Orosz

  Adrian Orosz2 hónapja

  Ez a legmagasabb szinvonalu osszegzese korunk legfontosabb temainak! Koszonjuk!

 39. Pacek Pacelka

  Pacek Pacelka2 hónapja

  Sötét barom 😂

 40. No Limit Central

  No Limit Central2 hónapja

  JEzus is megmondta ,"Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket, mert ilyeneké az Isten országa." Nem kell mashova menni es mast hallgatni csak Jezus szavait. Meg egy olyan vilagban is ahol nem "divat" hivo embernek lenni. Pedig a leleknek szuksege van ra. Puzser is errol beszel, csak nagyon elmeleti. A leleknke szuksege van Istenre es Jezuson keresztul juthatunk el hozza. Aldas

 41. Gergely Bocore

  Gergely Bocore2 hónapja

  Ez a kedvenc beszélgetésem amit hallottam máig. Úgy érzem egész életemben ezt kutattam, ezt próbáltam megfogalmazni magamban. Ezt kellene egy új kor kőtábláira vésni. Hogy az áldozattal nem kevesebbek, hanem pont hogy többek leszünk.

 42. Emese Jung

  Emese JungHónapja

  Óriásit mondtál ki! Ezeket kellene írnunk egy új kor új kőtáblájára! Számomra az áldozathozatal azt jelenti: saját hitemből, akaratomból hozok áldozatot, ergo szabad vagyok!

 43. Eszter Kiss

  Eszter Kiss2 hónapja

  Tudományos megközelítéssel: hu-gos.info/video/i9uwoYecltuoiYU.html

 44. Zoltán Nánási

  Zoltán Nánási2 hónapja

  Jó a hang, micsoda bútorok, hmmm... ez lehet nem is a Robi:)!

 45. D P

  D P2 hónapja

  Maga a vallás egy orbitális faszság, csak sok benne a lové meg a politikai is fegyverként használja...én már rég eltöröltem volna az összeset!

 46. Zoltán Kendra

  Zoltán KendraHónapja

  Amit irsz, tomor megfogalmazasa annak, hogy a vallas elveszi a hit ertelmet, hiszen definialja, hogy miben, mikor, hogyan higgyen az ember....a vallas az a fa, amitol nem latszik maga az erdo, ami valojaban a hit egy felsobbrenduben....

 47. McFocker Gabriel

  McFocker Gabriel2 hónapja

  Robi jobb vagy mint a WD-40

 48. Christopher Krebs

  Christopher Krebs2 hónapja

  Sok szép gondolat elhangzik itt , viszont abban nem vagyok annyira biztos hogy az ember szelleme vagy lelke az ami kivilágosodhat . Nem csupán az elménk inkább az ami képes kitágulni és a tapasztalatai által tágabb értelemben is szemlélni bizonyos idővel mindent ? Mondjuk megláthatjuk anélkül is a másikban magunkat , hogy valóban egyek lennénk azzal a másik emberrel . Empátia , szeretet , ismeret kérdése nem ? Biztosan kellenek ezekhez Istenek meg Krisztusok ? Biztosan halhatatlanok vagyunk ? Nem csak szeretnénk azok lenni ?

 49. Christopher Krebs

  Christopher KrebsHónapja

  @Szabi Csapi De mi az alapja annak hogy van egyáltalán lélek ? Nem inkább arról van szó hogy a saját tudatunkat képzeljük csak annak ?

 50. Szabi Csapi

  Szabi CsapiHónapja

  Az a testi forma, amiben most vagy, halandó, egyszeri és megismételhetetlen. Ez fájdalmasan hangzik, de tudomásul kell venni. A szellem, ami benned van, es ami gyermekkorodtol folyamatosan alakuló, változó tudatosságként van jelen, szintén halandó. Valószínűleg túléli a test halálát, De szükségszerűen neki is múlnia kell, különben az orokke halhatatlan lélek nem tud újból testet ölteni a feltolulo emlékek miatt. Vagyis, valahol igazuk van az ateistaknak, akik a halál után csak a nagy büdös sötétséget tudják elképzelni, mert bizony ilyen szakasza is van a tulvilagnak. Mint a télen alvó táj, olyan az egyéni tudat ilyenkor. De ez csak az igazság töredéke.

 51. k kokemaki

  k kokemaki2 hónapja

  28:57 A szülőnek valóban a LEGFONTOSABB feladata a gyerek boldogsága, de nem az egyetlen egy (vagyis KIZÁRÓLAGOS) feladata. Akinek így telik a gyerekkora, abból önző és antiszociális felnőtt lesz. A gyereknek meg ismernie, és tudnia kell kezelni a boldogtalanságot is. És azt is meg kell tanulnia, hogy szülőként ő sem lesz képes megteremteni a gyermeke számára a feltétel nélküli boldogságot. Mielőtt rám zúdulna az okoskodók dühe, elmondom, hogy a boldogtalanságot nem BÁNTÁS útján kell megtanulni, hanem a NORMÁLIS élet mindennapjai során, oltalmazó családi környezetben.

 52. Zoltán Kendra

  Zoltán KendraHónapja

  Nem is tudom, a boldogsag nagyon relativ fogalom, amit valojaban a boldogtalansag definial....

 53. k kokemaki

  k kokemaki2 hónapja

  @Liga Újbuda A boldogtalanság élménye szülőként nagyon könnyen előidézhető, például amikor két gyereked van, és neked kell igazságot tenned. Mert meg kell tenni. Ha maszatolsz a hamis boldogság érdekében, akkor mindkettőnek ártasz.

 54. Liga Újbuda

  Liga Újbuda2 hónapja

  Abban igazad van, hogy egy gyereknek meg kell tapasztalnia mi az a boldogtalanság , azért hogy értékelni tudja a boldogságot. Viszont ezt a tapasztalást nem a szülőnek kell megteremtenie. Impulzusok érnek egy gyereket, amit ő különbözőképpen él meg, a feladat az hogy mindezen impulzusok megélésekor a szülő ott legyen mint opció, amit a gyerek választhat és nem választania kell.

 55. steve mcqueen

  steve mcqueen2 hónapja

  Annyira a szívemből való az egész mintha magamat hallanám, ilyenkor érzem igazán, hogy nem velem van baj.

 56. Jégvarázs Anna Hercegnő

  Jégvarázs Anna Hercegnő2 hónapja

  Ezeket a gondolatokat kellene terjeszteni és nem a politika meg sajtó/média által kreált hazugságokat.

 57. Mónika Rónaszéki

  Mónika Rónaszéki2 hónapja

  Puzsér most próbálja felfedezni a gyerekeket. :) meg a spanyolviaszt. Csak nem tanul a gyerekétől?

 58. Attila Kovács

  Attila Kovács2 hónapja

  A műanyaggal kapcsolatban. Szegény plasztik. Nem bomlik le, fujj. Ühüm. A kőolaj, kőszén, amit felhoztunk a felszínre, lebomlik? Ha beleöntjük a folyóba, hasznos? Nem. Vitázunk a dolgok lényegéről. Jajj de jó. Csak nem elég a szánkat járatni róla. A melegházhatás miatt felforr a bolygó? Tuszakoljuk vissza a szenet a földbe. Ne az összeset, a felesleget. -> megújuló energia segítségével + most termelt anyagból (repce, kukorica, etc) gyártsunk minél több műanyagot. Használat után gyűjtsük össze, olvasszuk, tömörítsük, tegyük vissza akár a tárnákba. Lássuk meg a dolgok lényegét, hajrá.

 59. Jackrow Valkov

  Jackrow Valkov2 hónapja

  Róma hanyatlása hasonlatával a mostani korra reflektálva egy sci-fi regény jut eszembe: Isaac Asimov - Alapítvány. UGYANEZ. Érdemes ismerni, és rádöbbenni mennyire törvényszerű ez így. A tudástárak összeomlása sötétségbe vezet, és nyomorúságba című hasonlatok. Egyeznek.

 60. Kálmán Vásárhelyi

  Kálmán VásárhelyiHónapja

  Pont erre gondoltam én is...Az Alapítvány trilógia...ALAPMŰ

 61. Halál A Cenzorokra

  Halál A Cenzorokra2 hónapja

  Te mibe' hiszel? Nőkben, pénzben? De mindez semmi, ha nincs veled az Isten Te mibe' hiszel? Biznisz Biznisz De mindez semmi, ha nincs veled az Isten

 62. Zoltán Nánási

  Zoltán Nánási2 hónapja

  De olyan technológia van, amely minket újratervez.

 63. Zoltán Nánási

  Zoltán NánásiHónapja

  @Zoltán Kendra jó volna ezt hinni, de jelenleg máshogy gondolom. Persze komplett tudat letöltése jelenleg még nem lehetséges, de én kb. 20 év múlva teljesen valós alternatívának gondolom. Az MI meg gyakorlatilag fél lábbal itt van.

 64. Zoltán Kendra

  Zoltán KendraHónapja

  Mukodo testet lehet reprodukalni, de a szellem, ami a fizikai valotol elszakadt, azt nem. A tested lehet reprodukalni, de a tudatod es a szellemi leted nem....

 65. D. D.

  D. D.2 hónapja

  imádom mikor puzsér németh sándorról meg hit gyüliről beszél :DDDDD

 66. zsolt kovács

  zsolt kovács2 hónapja

  Mózes kutya füle volt a maga X parancsolatával. Azóta van már valakinek XI is....

 67. András Szemerics

  András Szemerics2 hónapja

  Kedvelem Puzsért, itt is érdekes dolgokat vet fel. De egyáltalán nem tudok hinni a jövőre vonatkozó prófétai prognózisaiban. Szerintem a történelemnek egyáltalán nem biztos, hogy van bármiféle ehhez hasonló törvényszerűsége. Puzsér kissé túlpörgeti szerintem ezt a történelmi analogikus gondolkodást, hogy ami volt a múltban, ugyanaz zajlik a jelenben és a jövőben, a végkimenete is ugyanaz. Ráadásul szokás szerint leegyszerűsít (ez mondjuk minden nagy retorikai előadásnak eleme). Szerintem csak nyugtatjuk magunkat ezzel, a kiszámíthatatlant próbáljuk a fantáziánk segítségével uralni. Ami már megtörtént, azt túléltük, ha ugyanaz ismétlődik, ezt is túl fogjuk élni. Az amúgy pedig a hidegfúzió, mint alkímia címszó alatt előadott dolgai alig többek, mint egy újrakonstruált kommunista vágyálom, egy ahhoz hasonló materialista üdvtan. A "szellem", Krisztus, eljövetel dolgot pedig teljesen leredukálja az erkölcsre. Itt látszik, hogy Puzsér egy válaszokat kereső valamikori belpesti liberális. Számára a kérdés egyszerűen arra összpontosul, hogy a "megváltók" egyre humanistábbak lesznek, az ezt követő megváltó pedig még humanistább humanista lesz és így tovább. Ez vágykereszténység, ugyanakkor a kereszténység redukciója, az emberi psziché megváltáshoz való viszonyának csak egy része ez amit előad. Puzsér azt csinálja mint Marx, aki a kereszténység és a megváltás szociális-egalitárius aspektusát emelte ki és gyártott belőle egy ideológiát, totalizálva azt az egy aspektust. A kléruskritika, ez a kissé egoista jellegű New Ages-posztmodern "anything goes" mentalitás pedig arra mutat rá számomra, hogy Puzsér tipikus posztmodern próféta, aki tovább akar látni a saját korán, többet akar mondani, mint a kora, viszont feje búbjáig benne van ugyanabban a szarban, amiben bárki más. Ebből következik a mai értelmiségi tragédiája: észreveszi korának mély problémáit, de az erre adott válaszai a probléma részét alkotják. Puzsér New Age-esként kritizálja a New Age-t, posztmodernként a posztmodernt, piaci brandként a piaci brandeket (vö. Black Mirror második epizód.) Ettől függetlenül egy érdekes figura, érdemes követni. De válaszokat várni tőle felesleges. Nincsenek neki. Arról nem is beszélve, hogy mind Puzsér, mind mestere, Hamvas megveszekedetten hisz, illetve hitt abban, hogy ők valahová a krisztusi-hermészi kezdetekre helyezhetőek szellemileg. Francokat. Mindkettő akkora nietzscheiánus, mint a ház. Ez az egész típus, amit mindketten képviselnek, Nietzschére vezethető vissza.

 68. András Szemerics

  András SzemericsHónapja

  @anna_maya_kosha "De ettől még ahogy a nagy egészet fogja fel, az előtt le a kalappal, kár lenne a tévedései miatt teljesen elásni. Sokan vannak, akik nem mennek el a könyvtárba, viszont ez a fajta médium befogadhatóbb a számukra - és lehet, hogy épp Puzsér miatt feltámad bennük az igény, hogy megismerkedjenek a "nagyobb" gondolkodókkal is." Bocsi az ilyen kései válaszért. Ne érts félre, nem akarom Puzsért érvényteleníteni. Elég fiatal vagyok (húszas évek eleje), én is Puzsértól indultam el, ő indított el egy szellemi úton. Egyáltalán nem vitatom el, hogy Puzsérnak ez egy hasznos funkciója. A kritikám inkább a hardcore Puzsér-fanok felé szólt, akik egyedül belőle akarják kiolvasni az igazságot, szektás módon fogják fel a "tanait" és nem indulnak el sose saját kutatásra, még mondjuk Hamvashoz sem, akire Puzsér hivatkozik. Egyébként, aki most "indul el", vagy épp egy könnyebben befogadható, de komoly gondolatokat előhozó és komoly kérdéseket feszegető kontentre vágyik, annak Puzsér a legjobb. De csak ő önmagában nem elég, mintha valami próféta lenne kezében a Szentírással. illetve kritikátlannak sem szabad lenni, nyilván, vele szemben.

 69. anna_maya_kosha

  anna_maya_koshaHónapja

  ​@András Szemerics Megértem az álláspontodat, de szerintem ez kicsit sznob hozzáállás. Az, amit jelenleg csinál, épp eléggé nagy érdem, mondjuk én még nem ismerem annyira behatóan az általad említett szerzőket, de úgy látom, hogy amiket mond, azok általában teljesen rendben vannak, de legalábbis eléggé gondolatébresztőek, és nagyon fontos témák kerülnek a terítékére. Volt most például a technológiás hard talk legutóbb, ahol nekem is az jött le többször is, hogy van, amivel nincs igazán képben (mondjuk Elon Muskot ilyen menedzserformának próbálta beállítani, pedig tudtommal ő pont nem az a lelketlen befektetőtípus). De ettől még ahogy a nagy egészet fogja fel, az előtt le a kalappal, kár lenne a tévedései miatt teljesen elásni. Sokan vannak, akik nem mennek el a könyvtárba, viszont ez a fajta médium befogadhatóbb a számukra - és lehet, hogy épp Puzsér miatt feltámad bennük az igény, hogy megismerkedjenek a "nagyobb" gondolkodókkal is. Illetve miért kéne bárkit nem komolyan venni? Az oké, hogy nem értünk vele egyet, de úgy hiszem, ettől még nem kéne érvényteleníteni.

 70. Zsuzsanna Koncz

  Zsuzsanna KonczHónapja

  @András Szemerics Ez lehet,hogy így van,de kit tudnál ajánlani még,aki jobban,mélyebben belemászik problémakörökbe,analizál és hangosan gondolkodik ? Én ki vagyok éhezve az értelmes gondolatokra,azok érdemben történõ megvitatására.

 71. András Szemerics

  András SzemericsHónapja

  @Gergő Szabó Mondjuk Hamvasnak a Száz könyvben említett szerzői, azok közül is az európaiak/amerikaiak, mivel őket a nyugati ember alapvetően jobban képes értelmezni. Azokon kívül Jaspers jó indítás, főleg a Bevezetés a filozófiába című műve. Magyarok közül nyilván Weöres, József Attila, akár Hamvas, Ady és sokan mások. Egyszóval a kánon. Mrozek, Kafka és mások, akiket Puzsér is ajánl, szintén. Elképesztően nagy a repertoár.

 72. Gergő Szabó

  Gergő SzabóHónapja

  @András Szemerics Szerintem ezeket olvasta és ezek alapján alakult ki egy világnézete, amihez többnyire ragaszkodik. Amugy érdeklődve kérdem, hogy milyen művekre gondolsz?

 73. zsolt kovács

  zsolt kovács2 hónapja

  Hanyatlunk, de Pió Atya szerint Magyarország váltja meg a világot.....

 74. zsolt kovács

  zsolt kovács2 hónapja

  Szuper a téma, de a forradalmárok még a kanapén ülnek....

 75. Zoltán Nánási

  Zoltán Nánási2 hónapja

  Még

 76. zsolt kovács

  zsolt kovács2 hónapja

  A Gyülekezet szeretettel várja a jóga oktatókat megtérésre...

 77. montezuma

  montezuma2 hónapja

  scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/76747544_252766579030832_2708897880030052352_n.jpg?_nc_cat=108&_nc_ohc=exucCpTnnjUAQladsLpSZ02AfECXshfr3aghGPtErGixg953bQsbGJZxw&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=b6fac59f5a539c42b9950eb73516638f&oe=5E47A027

 78. Zsuzsanna Koncz

  Zsuzsanna Koncz2 hónapja

  Ez az eddig hallott rengeteg beszélgetés közül számomra a legletisztultabb,erõs mondanivalóval rendelkezõ,komoly gondolatébresztõ puzséri megszólalás.Köszönet érte!

 79. JP0 0

  JP0 0Hónapja

  Meghallgatnám, Puzsér mellett, a Robit szánalmasnak senkinek mondó Hadas Kriszta eszmefuttatását a témában. Vagy Hajdu Pétert, Rogán Antalt és egyéb, igazi, valódi címeres senkiket.

 80. Balázs Rohonczi

  Balázs Rohonczi2 hónapja

  Köszönöm, hogy ezt leírtad helyettem. Ugyanezt gondolom.

 81. Dodó Kukucs

  Dodó Kukucs2 hónapja

  Kommunizmust!

 82. zsolt kovács

  zsolt kovács2 hónapja

  Asztalosokat a Kormányba! Fapác

 83. zsolt kovács

  zsolt kovács2 hónapja

  Világ asztalai lelkesüljetek !