50 Retró Videójáték a 90-es Évekből | GYEREKKOR.EXE

Nosztalgikus szerelmeslevél egy letűnt kornak, melyet úgy hívnak: gyerekkor.
A videó készítése közben rengeteg dolog összeért, mely régre nyúlik vissza, így természetesen a végeredmény túlmutat a kezdeti elgondoláson.
A testvérvideót az OW-n itt találjátok:
hu-gos.info/video/fJRvjnm2ndmoYYk.html
PATREON TÁMOGATÁS ► www.patreon.com/RetroShock
A videó szinte minden játékot tartalmaz, amivel a 90-es években játszottam többet-kevesebbet, ám csak a top 20 szekció az, ami ténylegesen rang sorrendbe lett állítva.
A Gépszínház ezúttal olyan csatornát nyitott, melyen keresztül visszapörgethetjük az éveket és egy órán keresztül ismét a 90-es években érezhetjük magunkat, végigpörgetve azokat a játékokat, amikkel akkoriban játszottunk, valamint kontrasztba állítva egy akkori gyerekkort a maival. Személyes videó, remélhetőleg nem csak számomra, de mindenkiben fog olyan emlékeket felszínre hozni, melyek ott porosodtak az elméitek mélyén és talán csak egy-két képkocka kellett ahhoz, hogy ismét előmerészkedjenek.
A projekt rendkívüli utazás volt számomra, az elmúlt 12 évnyi videózás során talán az egyik legemlékezetesebb, legkellemesebb, s persze a nosztalgiából fakadóan meglehetősen melankolikus élmény. Igyekeztem megfogni annak a kornak a jellegzetességeit és megalkotni az emlékbitekből egy olyan végeredményt, melyet remélhetőleg a jövőben még sokan újra fognak újra meglátogatni, ha szeretnék felidézni a 90-es éveket.
PATREON TÁMOGATÁS ► www.patreon.com/RetroShock
RETROSHOP ► www.retroshock.hu/
FACEBOOK ► retroshockchannel
TWITTER ► RetroShock19
RetroShock: Régi Filmek Humoros Bemutatása & Tematikus Filmajánlók
Retroshock Útmutató Stopposoknak:
(az összes bemutatott film listája)
► www.imdb.com/list/ls066526596/
Létezik egy hely... Egy öreg Filmszínház... ahol a filmtörténelem legszörnyűségesebb filmjeit vetítik, minden egyes nap. Így van, a legenda igaz, a RetroShock a múlt század retro gyöngyszemeinek humoros bemutatásával foglalkozik. Minden korosztálynak ajánlott, bátran fogyasztható pofonsorozat NEM csak a retró őrülteknek. A színház falai mögött rejtélyes alakok dolgoznak a filmbemutatókon... Egy test nélküli android, Isaac, egy M.I., aki AYA névre hallgat és minden celluloid fájdalom hordozója: KenytheOne. Emellett filmajánlókat is találhatsz igazi gyöngyszemekkel, vagy akár őrült találmányokkal. De a lényeg a lényeg... OTT A SZÖRNY!
A sorozat kezdetektől ragaszkodik a nyomdafestéket TŰRŐ nyelvezethez, nem kíván trágár eszközökkel szórakoztatni, célja, hogy némi humort csepegtessen az emberek szürke hétköznapjaiba és bemutasson egy olyan filmes vonalat, amely már nagyon régóta sötét homályba burkolózott. Emellett néha komolyabb vizekre evezve keresünk válaszokat a fel nem tett kérdésekre.
#retroshock #antifaces #toplista

Megjegyzés

 1. Xezs

  Xezs30 perccel

  A Tomb Raider az a játék, aminek a címét 100-ból 99 magyar rosszul mondja :)

 2. Attila V

  Attila V2 órája

  90 % nosztalgia és 10 % (a vége) varázslat a vége monológot külön is fel lehetne rakni, egy megosztással sokakhoz eljuthatna a lényeg és ha csak egy kissrác gyerekkorát megváltoztatja már megérte

 3. Norbert Adam

  Norbert Adam2 órája

  . Sonic the Hedgehog 2 Mire kijátszottam felmelegedett a Sega Megadrive 2-öm !! Igazi szívatás volt , hogy nem volt mentés !! :D :D

 4. Deansbeat

  Deansbeat3 órája

  Nagyon jó kis video Gratula érte :) még egy kis emléket hozzá füznék ,mikor egy havertol 30db kislemezen elhozni egy játékot és kb a 15.-nél nem olvasható,na az volt ám a méreg ::D egy személyes kedvencem a Warcraft na azt rongyosra csapattam :)

 5. Yossuan Von Grünigen

  Yossuan Von Grünigen6 órája

  Nagyon jól összeraktad ezt a videót és a végén az a rendszerkritika fenomenális! Nekem két játék hiányzik róla de nagyon: nem tudom a nevüket, az egyiket a sega csinálta, hasonló mint a street fighter, csak sokkal élethűbb grafika volt és a harcok után nem indult újra maxról az életed. Az első ellenfél egy feketegagyás pankrátor volt, a második egy fehérruhás néger bokszoló, a közönség bedobált néha kést, vagy baseball ütőt, amit vagy te vagy az ellenfél felvehetett. A másik játék meg a vendetta vagy vmi hasonló nevű...ezeket leszámítva még a fifa-t tettem volna be, hiszen az 1995-ös megjelenésével egy korszak indult el...

 6. B.I.G Boy

  B.I.G Boy7 órája

  A video vegi monolog annyira most eleg nagy dobbenetet keltett bennem. Nem nagyon foglalkozom a vilag problemaival, es oszinte leszek kb 3 videot lattam toled ezzel egyutt, de ez most nagyot utott. En ugyan nem a 90es evek, hanem a 2000es evek szulottje vagyok, meg pont a legelejen szulettem ezert olyan jatekokon nottem fel, amik mar most legendakka valtak szerintem (peldaul need for speed most wanted, battlefield 2, cod 2 es 4, es meg sorolhatnam. Nem mondom, a 2000es evek vege fele mar elkezdett hanyatlani a jatekvilag, es a fo elore mozgato ero a biznisz volt, ezeken a jatekokon felnoni egy elmeny volt. Es akkor belegondol az ember hogy manapsag mit jatszanak a sracok, es nem is erti, hogy vannak meg fiatal gamerek. Szamomra az okozta a jatszas legnagyobb oromet, amikor meg kellett kuzdenem a tovabbjutasert. De ma mar ez nem igazan nevezheto kuzdesnek, mert mar eleve ugy csinaljak a jatekokat hohy ne lehessen elakadni. Ha megis sikerulney az ember youtube-on felkeresi, es meg is van. Mar nincs az hogy lersgadsz egy jatekban valahol orakra, sot neha napokra. Vannak meg jo jatekok, es lehet csak en fogom fel a dolgokat rosszul, de ma mar a mainstream jatekvilag nem tud megfogni, egy ket kivetellel.

 7. _ Chymera _

  _ Chymera _7 órája

  Hálás vagyok, hogy visszarepítettél a gyerekkoromba. Hatalmas vigyorral az arcomon követtem végig az egész videót. Az utolsó 6-7 perc viszont zseniális, végig ráz a hideg mikor beszélsz és áll a szőr a hátamon. Imádom ahogy fogalmazol. Minden elismerésem.

 8. Csefan Lorant

  Csefan Lorant15 órája

  azért furcsa,hogy sok nagy játék kimaradt.Diablo,Warcraft,Ultima,Heroes of might and magic,Day of the tentacle,Battle Isle 2.csak amik hirtelen eszembe jutnak.

 9. Tonyoo

  Tonyoo15 órája

  Nagyon klassz ez a videó ...és hát Star Wars Episode 1 Racer!

 10. Zsombor Herceg

  Zsombor Herceg19 órája

  Én meg annak örülök hogy vannak olyan emberek akik ezeket elmondják éz el tudom képzelni amit ti csináltok én nem ezen nőttem fel hanem a cod 1-2 a james bond játékokon a lego locon a battlefrontokon és a forma 1-en a 2003-2004-esen és mégsem szippantott be a játék világ hanem kint vagyok pecázok építek tervezem a dolgaimat nem a gép előtt ülök naphosszat de ez is tisztelet a kivételnek

 11. Coofy

  Coofy19 órája

  El nem tudod képzelni hány éven át kerestem a lista elsőt... Ezer hála!

 12. Zoltán Sipos

  Zoltán Sipos21 órája

  Szia! Én '82-ben születtem, és a végemonológ minden másodpercét, minden szavát magamének éreztem. Belőlem is szóltál, jó volt hallgatni. Köszönöm!

 13. Gábor Zalai

  Gábor Zalai21 órája

  <a href="#" class="seekto" data-time="2024">33:44</a> Elkészült belőle a remasterelt verzió: twitter.com/PlayStation/status/1250798080175243264

 14. Tibor Reszegi

  Tibor ReszegiNapja

  Terep 2. Need For Speed 3.

 15. Zoltan Takacs

  Zoltan TakacsNapja

  Ez az első videó, amit látok tőled Nem is értem hogy kerülte el a figyelmem eddig ez a csatorna. Nagyon jók a kommentárok, köszi a nosztalgiát! Csak így tovább!

 16. Anna Csuzda

  Anna CsuzdaNapja

  Bár sosem voltam nagy játékos és a videót pusztán kíváncsiságból néztem végig, hogy milyen volt az a bizonyos kilencvenes évek, melynek a legvégén születtem, a végén a hideg kirázott. Mert akármilyen furcsa, én magamra ismertem benne és ez indíttatott arra, hogy a következő sorokat leírjam. 1999-ben születtem, és büszkén állíthatom, hogy a gyerekkorom, ami a 2000-es évekbe datálható, hasonlított az előző évtizedben élő gyerekekére, akik ekkorra már fiatal felnőttek voltak. Én a gyerekkoromat a nagyszüleim falujához kötöm, ahová nagyon sokat jártunk, mikor gyerek voltam és ilyenkor mindig a szomszéd fiúkkal mentünk valamerre. Nagyszüleim kutyájával együtt barangoltunk a szlovák határ mentén (gyalog vagy biciklivel, te jó ég, mennyit tekertünk), fürödtünk a folyóban és dobáltuk egymást sárral a legnagyobb nyári melegben, kavicsokból építettünk gátat, a réten másztuk meg az egymásra hordott szalmabálákat (ami után mindig szedegethettük ki a szálkákat a kezünkből), bunkert építettünk a domboldalon lévő, nálunk jóval magasabb bokrokból álló susnyásba botokkal, ami a végén egy igazi labirintus lett, szánkóztunk a hegyoldalba (merthogy akkor még volt hó télen), fociztunk az utcán vagy bárhol, ahol volt egy nagyobb sík terület és együtt néztük a filmeket a DVD-kről, amiket külön ezért vittem magammal. A videó végén elhangzottak azt váltották ki belőlem, hogy újraéljem ezeket a pillanatokat, hogy elmerengjek, nekem milyen gyerekkorom volt és sajnáljam a mostani generációt, akik nem az ilyen élmények köré gyűlnek, hanem azok köré, amiket a virtuális világban élnek meg. Persze mindenhol vannak kivételek, de számomra szomorú látni, hogy az, aki hasonló élményekre vágyik manapság, már egyedül találja magát, mert mindenki bent ül a szobájában és jó esetben is csak a fülesén keresztül van összeköttetésben a többiekkel. Ilyenkor hálás vagyok, hogy én még lehettem gyerek, hogy lehettem koszos, sáros, hogy rohangálhattam az esőben és veszekedhettem anyámmal, hogy hadd ne kelljen még hazamenni, hiába volt már olyan sötét, hogy az orromig se láttam. De ilyenkor sajnálom azokat, akik ugyanezt akarják átélni, de nem tudják, mert már nincs kivel.

 17. Atoszka HUN

  Atoszka HUNNapja

  A lezáró szöveg igy 27 évesen is könnyeket csalt a szemembe mert mind egy szóig ram is igaz ooo te csodás gyerekkor :D

 18. Zs85 H

  Zs85 HNapja

  annó sose volt pc-énk csak haveroknak. De volt akkora szerencsénk hogy ( igaz már a kövi generáció hajnalán )aztán lett egy vadi új super nintendónk. Nagyjából az összes lényeges cím megfordult nálunk és semmi más gépért nem cseréltem volna le meg utólag se. nyilván a nosztalgia faktor de biztos hogy nem elfogultság: az a korszak volt a gaming igazi aranykora.

 19. Akos Merey

  Akos MereyNapja

  Bevallom, kis szkepticizmussal kattintottam erre a videora, nem azert, mert felek az oregkortol es amugy is el fog rabolni egy orat az eletembol, hanem mert felek az oregkortol es egy orat el fog rabolni az eletembol. De kozben megfiatalodtam ujra es rajottem, hogy nem rablas volt ez, hanem ajandek, hosszu evek kockulasa, szep emlekekkel (elso klaviaturatores, rage quit-ek). De ellensulyozzak a jol megirt kommentek, so kosz! Big tambz ap!

 20. Zoltán Berta

  Zoltán BertaNapja

  @RetroShock! Mondjuk azt nehezen hiszem, hogy nem sikerült találkozni sem a FIFA98-cal, sem a Heroes 2. vagy 3. részével...

 21. RetroShock!

  RetroShock!Napja

  @Zoltán Berta Nekem is tetszett, lovagoltam pár kört a turnjeimben, de tényleg teljes homály. Említésnek rátehettem volna, de már így is hosszú lett a lista. Egyébként sosem voltam jó heroesban :D

 22. Zoltán Berta

  Zoltán BertaNapja

  @RetroShock! Most tényleg megleptél. Meg voltam győződve, hogy csak feledékenységből maradt ki mindkettő :) Amúgy eleinte én sem értettem a Heroest, de nekem így is tetszett :D

 23. RetroShock!

  RetroShock!Napja

  Akár hiszed Zoli, akár nem, utáltam a focis játékokat, ezért soha nem Fifáztam. Egyikkel sem. Engem nem mozgat ez a sportjáték téma, mai napig :D A Heroesal pedig később játszottam, mivel valamelyik korai résszel bár találkoztam akkoriban, egy szót sem értve belőle nem tudtam vele játszani.

 24. Sonicjr1980

  Sonicjr1980Napja

  Egész végig azt néztem, hogy na vajon hol lesz a Descent... Imádtam. Mondjuk anno nekem a Blake Stone többet adott, nagyon sokat játszottam vele, és ha már FPS akkor ott figyel a listámon a Rise of the triads is. Köszönöm ezt az összeállítást. Sajnos a mai gyerekek már soha nem élhetik át, amit anno mi. Mint a zene esetében, amit a rec gombon tartott kézzel kellett várni a rádiót hallgatva, a játékok sem hullottak az ölünkbe. Semmilyen téren... Nem voltak olyan boltok, mint most. Volt 5 féle bringa, azt heló. Ma meg. Minden egy kisujjmozdításra a rendelkezésedre áll, és így minden el is vesztette az értékét. Ezért is nőttek azok az élmények a szívünkhöz, ezért szívfacsaró őket visszanézni. A listából még hiányoltam a szuper humorral felvértezett, UFO c játékot, amiben valami kacsacsőrű emlőssel kellett megoldani a szitukat. Nah szóval köszi! Jó volt megnézni.

 25. Béla Egri

  Béla EgriNapja

  Ez a Pharaoh nagyon hasonlít a Stronghold Crusader-re.

 26. István Balogh

  István BaloghNapja

  1 floppy: dune2, LHX, Prince, goblins2, Ufo(x-com), Indianapolis, Lotus,

 27. NY000ooo

  NY000oooNapja

  Amire emlékszem kb... ezt.. ezt majd inkább máshogy...

 28. Fekete Mamba

  Fekete MambaNapja

  snowpiercer season 1 confirmed

 29. József Gábor Gál

  József Gábor GálNapja

  26. Számomra a legmegdöbbentőbb az volt, hogy az Elastomania magyar volt. Egy magyar srác, Rózsa Balázs fejlesztette.

 30. zeratulhun

  zeratulhunNapja

  Azt mondják csak az idő múlása szépíti meg a dolgokat, de igazából nem sok a különbség az akkor és a most között. Nekem mégis a 90-es évek varázslatos kornak tűnik az emlékeimben. Én anno Comodore plus 4-esen ismerkedtem meg a virtuális világgal amit nővéremnek hoztak Bécsből a 90-es évek elején. Bár élveztem, nem szögezett a képernyő elé, viszont olyan 96 táján egy jómódú osztálytársamnak Pentium 100-asa volt. Na ő olyan dolgokat mutatott, ami fekete lyukként szippantott be, s elég gyakran látogattam a szobáját 98 év végéig. mikor karácsonykor egy komplett P166-os gurult a szobámba. A videóban lévő mennyiségnek kb a fele jutott csak el hozzám, de összehozott minket tizenéveseket, és máig tartó barátságok alakultak ki, még ha mi is messzire kerültünk egymástól. A közös élmények összekötnek. S még ma is elfog a gyermeki öröm, legalábbis az akkori érzés, mikor visszatérek a virtuális 90-es térbe, nem érdekelve hogy akkor hírből se ismerték a 4 és egyébb k-kat. Szval én is megköszönni akartam ezt a visszatekintést!

 31. József Gábor Gál

  József Gábor GálNapja

  Kenny ezek szerint 1984-es vagy? :D

 32. Banyus

  Banyus2 napja

  Golden ÁXE bizony!

 33. Tamás Stix

  Tamás Stix2 napja

  BTW! Már régóta meg kellett volna tennem... de eljött az idő. Tettemnek köze van a Patreon weboldalhoz...

 34. Tamás Stix

  Tamás Stix2 napja

  Hadd értékeljem a videót: Grafika - 10/10 Zene / hangeffektek - 10/10 Játékmenet - 10/10 Hangulat - 10/10 Falak - 1/10

 35. BataM

  BataM2 napja

  Az amigás GODS az az a játék ami bamulatos garfikájú minden fasza csak becsalt egy sikátorba teged és véresre vert utana ott hagyott Fantasy sifi logikai játék logikai ertitek miert csal be egy sikátorba? Asztan az aeszmeletlen sok fusztráció a zongorazas a kicsi inventory val és mikor vége a játéknak feldobja hogy mi lenne ha újra kijátszanád és legg közelebb jobban meg szivat meg eszt is meg igéri szó szerint

 36. kowdermeister

  kowdermeister2 napja

  Azt latom, hogy nem hatottak meg nagyon az FPS-ek, de a Duke Nukem mellett elmenni? ;)

 37. Zsoli

  Zsoli2 napja

  Furamód nekem a Worms Ultimate Mayhem volt a kedvencem a szériából, pont azért, mert 3D-s. Sokkal több lehetőséget adott, mint a 2D-s változatok és sokkal mókásabb volt megverni benne az oroszokat, akik a tört verzió multijának 90%-át alkották (pont, mint a FlatOut 2-ben).

 38. Zsoli

  Zsoli2 napja

  Amikor megláttam a Heart of Darknesst a listán, majdnem megkönnyeztem.

 39. Csaba Virágh

  Csaba Virágh2 napja

  Anno végigvittem a Star Wars Shadows Of The Empire-t. Spoiler! - Ledöbbentem mikor a végén az állmás felrobbant velem együtt. Csak 1 éve néztem utána a történetnek és tudtam meg, h túlélte a karakter, csak kiszállt a buliból, és jobbnak látta, ha halottnak hiszik. Nekem a Tiberum Wars 2 majd később a 3 volt a nagy betűs stratégiai játék. Biztos voltam benne, h a Nod testvériséggel, bölcs vezérünkkel Kane-nel az élén új aranykorba vezetjük az emberiséget.

 40. Kira Death

  Kira Death2 napja

  1998'as jatek

 41. Kira Death

  Kira Death2 napja

  Ide meg tennek 1 jot. Talan ismered a Zulu Assault-ot hu-gos.info/video/aq2JsWmbiMbZZXU.html

 42. Megmondó Kapitány

  Megmondó Kapitány2 napja

  91 es születésűként ugyan ezeket érzem . Big like fiamat is erre az ösvényre akarom majd nevelni , hogy legyen gyerek .

 43. Szabolcs Kiss

  Szabolcs Kiss2 napja

  Lesz discord szervered?

 44. Norbert Pribusz

  Norbert Pribusz2 napja

  csodálkozom, szereted a star warst, szereted a repülős űr csatákat, de a 1998 as Rogue Squardon nem fért fel ?:)

 45. György Litvai

  György Litvai2 napja

  <a href="#" class="seekto" data-time="830">13:50</a> Már értem, honnan jött a Worms

 46. Mester Szikla

  Mester Szikla2 napja

  Szerencsére nekem ezekből a címekből sok megvolt, talán 3-5 olyan volt amivel nem játszottam. Jó látni, hogy sok játék volt közös.

 47. Losonczki Petya

  Losonczki Petya2 napja

  Jó kis nosztalgia volt,a Hearth of Darkness nagy kedvencem volt. Pár játékot úgymond hiányoltam még,persze nem lehetne mindent felsorolni egy videóban. Pl a Contra,Fighting Force,régi Alien jatekok, meg volt egy gyurmás ahol a főszereplő meg az ellenfelek is gyurmábol voltak,hasonló mint az Earthworm Jim azt is szarásig toltam.

 48. HunGerMovies

  HunGerMovies2 napja

  Az én listám, amik mélyebb nyomot hagytak (némelyiket csak vendégségben tudtam játszani, mert nem vitte a 386): Porn tetris (egy pornó gif jelent meg a jobboldalt soronként) Duke Nukem 3D The Incredible Machines UGH! Wacky Wheels 3D 3D Battle Chess Lotus Alley Cat F29 Retaliator Quake Abe (Playstation) Mortal Kombat 1-4 Re-Volt Supaplex Prehistoric 1-2 Golden Axe Wolf Einstein 3D Warcraft I-II. Starcraft Red Alert Ski Prince of Persia Doom Carmageddon GTA (felülnézetes) Mario Worms 3D (szerntem kva jó volt) Age of Empire Blood ...és ami most nem jut eszembe ezért kimaradt.

 49. Zoltán Bánoczki

  Zoltán Bánoczki2 napja

  Nagyon jó videó , az utolsó bő 6perc viszont valami hatalmas!!! 😍

 50. Ferenci Oszkár

  Ferenci Oszkár2 napja

  Need for Speed 3 Worms Armageddon X-COM /UFO/ Return Fire Piranha Heroes 3 Age of Empires Sorrend nincs imádtam mindet

 51. Zsolt Moldván

  Zsolt Moldván2 napja

  ha nem teszed bele a dűnét, leiratkoztam vóna. dx ball nagyon nagy. price of perzsia meg alap. death rally megvan? felülnézet, 4es multiplayer.

 52. paczy's gameroom

  paczy's gameroom3 napja

  Kicsit megijedtem amikor a videó elején meghallottam az otherworld-ös hangot, nagyon gondolkoztam, hogy akkor be is zárom a videót, mert nem vagyok kíváncsi zolira. De nagy örömömre csak addig kellett elviselnem a hangját. Nagyon sok játék van a videóban amit én is játszottam, és nekem is a kedvencek között van, egy élmény volt végignézni, jöhet még ilyen, de lehetőleg továbbra is otherworld nélkül :)

 53. Boshika

  Boshika3 napja

  Zsenialis Videó. :) sok régi kedvencemet mutattad be és felidézted a régi "szép" időket, amikor minden más volt. Ezt köszönöm!

 54. MEN'S CONCEPT

  MEN'S CONCEPT3 napja

  Oké oké de hol a TEREP2 ???

 55. baloohun

  baloohun3 napja

  34 vagyok, es ez a legjobb video, ami összefoglalja a gyerekkoromat (Bär nem a viläg mäsik vegen, de egy mäsik orszägbol neztem, a barätok pedig otthon...) KÖSZÖNÖM

 56. Mihály Daruka

  Mihály Daruka3 napja

  Nagyon hangulatos összeállítás! Nekem az Imperium Galactica hiányzott a listáról. Elvben még a kettő is befért volna (1999 decemberi megjelenéssel) és szerintem nagyon jó magyar fejlesztésű játék volt. SimCity ugyan 89-es, de a Civlization 1 is óriási sláger volt ('91). Gyerekként szénné játszottuk. Terep 1-2 szintén sláger volt hazai játékként. Később ebből lett az Insane nagysikerű autós játék. Persze, minden ilyen lista abszolút szubjektív, és mivel nagy tisztelettel tekintek Kenny Mesterre így főt hajtok a videó előtt. Várom a következőt!

 57. Krisztian5HUN

  Krisztian5HUN3 napja

  Nekem nem hiányzott. Amikor az IG ment én rá se néztem mert azóta sem szeretem az űrstratégiákat. A Terep2.exe viszont számtech órák elmaradhatatlan programja volt :)

 58. axypolyas

  axypolyas3 napja

  Jó ezt látni, köszi! Pár évvel lehetek csak idősebb nálad...... és a videó nagyon átjön! Az én karrierem (fejlett konzolokat nem említve): pong (hardware) - Atari 2600 - ZX81 - PRIMÓ(!) - C64 - PC ...... Szóval ez pár év biztos sokat nyomott a latban, mire elértem a C64-ig már egész jól ment az angol.... Első dolgom volt a szótár programok beszerzése (ahol lehetett). ;) Szubjektíven hozzátenném, hogy engem zavar a "retro" kiejtésed...... ezt én kihagytam volna (azon túl, hogy említést teszek róla), amúgy príma minden! Ez nem kritika, kérlek ne vedd annak. Csak egy vélemény. És köszönet mégegyszer, a legjobbakat! *A Heart of Darknessért pirospont! :D és ha Descent 2 akkor nézz rá az Overload -ra!

 59. axypolyas

  axypolyas3 napja

  @RetroShock! Értem én, ugyan abban a korban élünk / éltünk ha jól gondolom..... :) Azért is igyekeztem úgy fogalmazni. Mindenesetre nagyszerű, hogy felleltelek téged és a csatornádat! Legalábbis nekem az XD... Szereztél még egy lelkes rajongót, szép munka! :D

 60. RetroShock!

  RetroShock!3 napja

  Akár kritika is lehetne, azzal sincs semmi baj :) Azt kell érteni, nekem annyira erősen megmaradt néhány játék helytelen kiejtése, hogy egyes retró címeket automatikusan mai napig így mondok, aztán javítom magam, mert szimplán így égett belém. Amikor a videóban néhány címet helyesen vettem fel, volt ahol szabályosan zavart a helyes kiejtése, mert nem tűnt "valósnak". Ismerős rám is írt, mennyire invalid volt a videóban a Descent helyes kiejtése, hiszen mi mindig a DESZ-KENT-el játszottunk :D Így, neked, aki már akkor is jobb angolos volt, nyilván zavaró lehetett, számomra védjegye ennek a gyermekkornak. :) További szép napot! Az overload megvan azóta, remek game, de kissé optimalizálatlan.

 61. rockerlalee

  rockerlalee3 napja

  Nagyon kellemes időutazás volt a videó, habár én még mindig nagyon aktívan élem ezeket az emlékeket. Egy kis anekdota jutott eszembe még általános iskolából. Miután az egyik haveromnak vissza akartam vágni a megszégyenítés miatt ("Hahaha, azt hitted az Unreal Tournament egy autós játék mert turnament, hahaha!"), a lehetőség adta magát, mikor hozzájutottunk a Blood-hoz (amitől mai napig elemi félelmem van). Én állítottam, hogy a játék neve simán csak "Blod", míg haverom kiokoskodta, hogy a dupla-O miatt az már "Blúd". Ez a vita odáig eszkalálódott, hogy az egyik angol órán én bekérdeztem a tanárt, hogy tegyen igazságot. Miután kiderült, hogy a Blood az valójában "Blád", a barátságba ismét örök béke köszöntött be. A Prince of Persia először nekem még Hercules monitoros IBM 286-os gépen volt meg. A Hercules monitornak az volt a jó tulajdonsága, hogy konkrétan 2 szín létezett benne: sárga és fekete. Amikor évekkel később rájöttem, hogy a Prince Of Persia több, mint eme 2 színt tudta megjeleníteni, rájöttem, hogy évekig hazugságban éltem. A Heroes 2-t vagy 3-at hiányoltam a videóból, szerintem azok még megkerülhetetlenek voltak, akárcsak a "piaci", sárga kazettás kalóz-NES avagy -Atari konzolok, és mindegyikkel egészségtelen mennyiségű időt töltöttünk el kis szarosként. Teljesen más időszak volt, amit semmiért nem cserélnék le utólag, és hatalmas mázlisták vagyunk, hogy ebben a korban nőhettünk fel (ok, boomer?). Még egyszer köszönöm az élményt! :)

 62. Klaudia 1997

  Klaudia 19973 napja

  Kinek van meg annak a retó targoncás játéknak a címe, ami legkésőbb 2005-6-7 körül lehetett? Egyszerű grafikája volt, és csak dobozokat kellett benne pakolni a-ból b-be. Igen, retro.

 63. Krisztian5HUN

  Krisztian5HUN3 napja

  Hát 2005 az nálam még nem számít retrónak és nem is nagyon van meg az a játék :)

 64. Klaudia 1997

  Klaudia 19973 napja

  A Moorhun-ról csak neem jutott eszembe egyből a Chicken Shoot? :D

 65. Mikromanus

  Mikromanus3 napja

  Oh azok a régi meghatározó élmények! Nekem azért volt még pár másik ami simán mehet a saját toplistámra: Civilization 1: valami demo, vagy nem tökéletes verzió volt meg nekem, mert menteni nem lehetett. Ha leállítottam vége a világnak. Igazi hardcore élmény volt. ::) Alien Rampage: a floppy időkben ez igazi izmos darab volt remek grafikával. Nem túl bonyolult, csak mész és halomraölöd a változatos ellent a változatos helyszíneken. Nagy kedvenc Imperium Galactica: valamivel később szerezhettem meg egy újság mnellékleteként. Nagyon pöpec darab ez is a stratégia fronton Septerra core: szintén újság mellékletből. Jó történet, érdekes világ. Mondjuk idővel a harcrendszer picit idegesítő volt a statikus hosszú cast effectekkel. Revenge on School (Suli) + folytatásai (Revenge on Police, Revenge on Army): magyar darab, kiválló "Történet", beteg humor, 0 pollkorerktség. Igazi kincs. :) Arcade játékok: nagy kultúrája volt a játéktermeknek. Elég sok örök klasszikus volt itt: Mortal Kombat, Final Fight (bár ez még 1989), Street fighter (2?), King of Dragons, Cadillacs and Dinosaurs, Asterix

 66. András Kálmán

  András Kálmán3 napja

  Köszi a listát, megmelengeti a szívem, a régi emlékek. :) Az ember ezekhez a progikhoz vissza-vissza nyúl, ám a korabeliekhez aligha... érdekes.

 67. zolten69

  zolten693 napja

  A két Falloutot nagyon adom, rajtuk tanultam meg az alap angolt (na jó csak nagyjából) :D A Dynablaster tényleg nagy családi kedvenc volt. Blackthorne-t nagyon bírtam. Oddworld Abe's Oddysse/Exodus és a KKnD 1-2 (noha nem sikertörténet) volt még számomra nagyon meghatározó. Ja, és Dark Legions (1994)? Vkinek? ;D

 68. Kruncy Kruncy

  Kruncy Kruncy3 napja

  Volt jó pár game a videóban amit én is nagyon szerettem. Igaz a Mario meg ezek számomra mindig is értelmetlen bugyuta játékok voltak függetlenül a kor adottságaitól, nem vagyok öreg da a magam 33 évével a 90-es években nőttem fel ugye így a felsorolt címekből rengeteghez volt szerencsém. Érdekes hogy nem említetted a HEROES szériát a 3al bezárólag.

 69. cube

  cube3 napja

  Na a Heart of Darkness volt az a játék amire egyáltalán nem emlékeztem hogy létezik, de ahogy megláttam minden emlék feljött bennem.

 70. Ku5i

  Ku5i3 napja

  tokjo! Ez a retro tv doboz meg a torzitott hang kicsit sok lett ..

 71. Új Világrendet

  Új Világrendet3 napja

  A 23. Percnél az Astro Fire játékhoz hasonló űrhajós játékot keresek évek óta, hátha ott végre valaki tud segíteni. Lényegében ilyen kis felül nézetes űrhajóval kellett berepülni különböző űr bázisokra, és rengeteg csapda között eljutni egy atomfegyverig, majd azt biztonsággal kivinni onnan. A kis hajó forgott folyamatosan a tengelye körül, és voltak benne ehhez hasonló aszteroidás pályák is, a nagyobb aszteroidák kissebb darabra hullottak, és ha egyik oldalon elhagyta a képernyőt a másikon visszajött szóval elég nehéz volt a játék. A neve is rémlik Tera vagy Terra már nem tudom pontosan, de sajnos én ezen a néven nem találtam meg, ha valaki esetleg felismeri és tudja honnan lehetne megszerezni az el árulhatná 😅😅😅

 72. Árpád Fazekas

  Árpád Fazekas3 napja

  Hahaha! Bár idejekorán beszippantott a technika (Spectrumom volt, csak a cimborának volt C64-e), de azért Alag (fenét, az Dunakeszi-Alsó!), majd az újpesti Izzó-lakótelep, Káposztásmegyer és a Farkas-erdő minden buckája, fűcsomója és hagyományosan emberevő ízeltlábúja mély nyomot hagyott rajtam. Emlékszem, mikor felszóltam a kaputelefonon anyuéknak, hogy ne ijedjenek meg a látványomtól, egészen jól vagyok, csak alaposan felnyaltam fél arccal az Óceánárok-Külső Szilágyi sarkán lévő tér kövezetét. Amúgy meg: Bumpy - Anyád! Sohatöbbé! Sosem! Gods - Most is itt van valahol. Készült egy felújított változat is, bár csak a grafikán toltak, és az sem jött mindenhol jól. Kyrandia örök! ... és még lehetne sorolni. GOG-on az első játék, amit megvettem, a Tyrian 2000 volt. :D

 73. Tímea Tóthpál

  Tímea Tóthpál3 napja

  Köszönöm Keny... Különösen az utolsó perceket. Elképesztő időutazás....

 74. Fanni Binder

  Fanni Binder3 napja

  <a href="#" class="seekto" data-time="23">0:23</a> nál mi a zene címe?

 75. peterparker_hu

  peterparker_hu3 napja

  az utolsó játékról először azt hittem, hogy a Terminal Velocity :D

 76. Sem Senki

  Sem Senki3 napja

  A záró monológtól szinte mindig elsírom magam. Ezek a mondatok egy mely depresszióban élőt csak meg melyebbre löknek. Viszont a videod meg szeretem, szóval továbbra is nézlek. És továbbra is sírok :)

 77. Viktor

  Viktor3 napja

  Hú, de jó volt ez a videó! Csak ennyit akartam mondani. Köszi!

 78. mMarlie2000

  mMarlie20003 napja

  Ez egy órás volt??? Basszus! :D Indításkor nem figyeltem, és a végén sem vettem észre, csak a kommentekből szembesültem vele. Ráadásul közben még azon filóztam, hogy jó pár játék megérne külön-külön is egy-egy misét. Nem beszélve azokról a kedvenceimről, amik kimaradtak.

 79. kgviktor1

  kgviktor13 napja

  Az én listámban helyett kapott volna a Warcraft 2, és a Duke Nukem 3D is :D De vannak olyanok amikhez hasonló játék már van a listában. Pocket tanks, GTA 1, Settlers 2, Vikings, Felix, Stronghold stb

 80. Krisztian5HUN

  Krisztian5HUN3 napja

  Duke Nukem 3D nálam is ott van. Haver gépén láttam először és szinkronosan. Nagyon fura volt hallani magyar hangot egy játékban az volt az első. Ugyanitt láttam még a European Air War-t is ami egy meglepően komoly világháborús repcsi szim volt eszméletlen grafikával

 81. László Várszegi

  László Várszegi3 napja

  Otherworld-ról jöttem hibátlan a videó feliratkozva De hol az MDK :)))))

 82. Tszabey

  Tszabey3 napja

  Első Retroshock videóm és mit mondjak? A csatorna adja Önmagát. Retro volt és Shock. És a színvonal? Az valahol kurva magasan van. Köszönöm! ☆☆☆☆☆

 83. ensetudom

  ensetudom3 napja

  A végén a patreonos listánál milyen szám szól?

 84. Nikolas Takacs

  Nikolas TakacsNapja

  Megvan! Rose Tattoo - Dropkick Murphys (Cover Marina & Arne-Jan) Kauken Sessies

 85. Nikolas Takacs

  Nikolas Takacs3 napja

  Ez engem is érdekelne

 86. L B

  L B3 napja

  Volt pár közös pont a videóval (dune 2, fallout, carmageddon, wolf, doom - meg pár olyan amit ismertem de sose ragadott meg mint pl prince of persia, earthworm jim, aladdin), de meglepő hogy mennyire más játékokkal toltam én akkoriban: Eye of Beholder, Dungeon Master, Laser Squad, Civilization, Master of Orion, Lords of Chaos, Mercenary, Deuteros (dátumokat most nem ellenőriztem, illetve én rengeteget játszottam C64-on, Amigán és csak relative későn jöttem PCre). Életem első játéka C64-en a Quest for Tires volt. Egy dolog nagyon nem tetszett a videóban: a végén a lamentálás, ahogy kimondatlanul is de piedesztálra emeled a te (illetve a mi) gyerekkorunkat. És mondom ezt úgy hogy 76-os születésű vagyok, tehát beállhatnék én is a sorba hogy bezzeg a mi időnkben. Nem jó ez igy, nem szabad hozzáálni igy hozzá. A mostani tinédzsereknek ugyanúgy meglesznek a maguk élményei, amire majd visszaemlékezhetnek, nem rosszabb a világ attól mert nem a mi gyerekkorunk zajlik épp... Szóval a végére nem kellett volna ez a felsőbbrendú filozófálás szerintem....

 87. Csaba Nagy

  Csaba Nagy3 napja

  Tudod milyen sokáig kellett keresnem mire végre megtaláltam, hogy mégis, milyen "remixet" használtál a Sky Roads játék alatt?! (<a href="#" class="seekto" data-time="1496">24:56</a>)

 88. HUNFender

  HUNFender3 napja

  Jó kis gyűjtés de az Abe's Exodus/Oddysee nagyon hiányzik belőle. Ha nem ismered, pótold ;)

 89. The Xenomorph

  The Xenomorph4 napja

  <a href="#" class="seekto" data-time="700">11:40</a> :D :D Ezt olyan aranyosan mondtad. XD

 90. Caleb

  Caleb4 napja

  A Joystickos rész azért nem teljesen igaz, sok játék támogatja PC-n, egyik nagy kedvencem pl az Elite Dangerous is. Egy x52Pro-t nyúzok már évek óta mindenféle hasonló játékhoz.